Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

27 Mayıs 2011 Cuma

Evli erkek ve kadınlar için önemli konular


Gözümüzün önünde dursun hatırlayalım hep..bakalım ne gibi konular önemliymiş görevmiş..


Evli Erkekler İçin Önemli Konular

Nafaka: Evli erkek, imkanları nisbetinde eşinin ve çocuklarının maddi ihtiyaçlarını karşılamakla, helal nafaka sağlamakla mükelleftir. Nafaka, yeme-içme, mesken, giyim gibi zaruri ihtiyaçlardır.

İyi geçinme: Erkek, hanımına karşı güler yüzlü, tatlı sözlü, iyi huylu olmalıdır. Kadını incitecek yersiz davranışlardan, kaba tavırlardan sakınmalıdır.


Sevgi ve bağlılık: Erkek, eşine karşı olan sevgisinde cömert olmalıdır. Ona karşı öyle samimi olmalı ki, kadın herkesten daha çok sevildiğini hissetsin. Ancak bu, her isteğini yerine getirmek anlamında değildir. Bazı istekler elbette gerçekleşmeyebilir.

Sohbet: Şartlar elverdikçe hanımıyla sohbet ve şakalar yapıp neşeli vakitler geçirmeyi sağlamak evliliğin tabii ihtiyaçlarındandır.

Nezaket: Kadın, eşi tarafından beğenilmeyi ister. Şaka dahi olsa kadın kötülenmemeli. Lüzumu yokken tenkit edilmemeli. Kadına değer verilmeli. Sık sık yaptıklarını takdir etmeli.


Sabır: Erkek, eşinin bazı hatalı sözleri ve davranışlarına karşı hemen öfkelenmemeli. Sinirlenip bağırmamalı. Kadın sinirlenmişse de, erkek sükûnetini korumalı.


Tedbir: Erkek, ailede kavga çıkarmaktan ve kadını dövmekten sakınmalı. Evlilik hayatının selameti için herkes çeşitli tedbirler alır. Fakat, basit kusurlar için kadını azarlamak yersizdir.


Hoşgörü: Eşinin bazı kusurlarını görmezden gelmeli. Olağan bir kusurdan dolayı da bir-iki günden fazla dargın durmamalı. Erkek, bazen de kusuru kendinde aramalı.


Yardım: Dışarıya dönük işler erkek tarafından görülmeli. Ev işlerinde de kadına yardımcı olmalı. Evdeki düzen ve temizliğe dikkat etmeli.


Eve bağlılık: Kadının hoşlandığı erkek, evine bağlı olan erkektir. Erkek, geceleri ihtiyaçtan fazla dışarıda kalmayıp evine dönmeli. İnsan aradığı saadeti, ancak evinde bulabilir.


Evli Kadınlar İçin Önemli Konular

Güler yüz: Kadın, erkeğine karşı güler yüzlü, tatlı sözlü olmaya çalışmalı. Kocasının iyiliklerine karşı teşekkür etmek de, güzel bir nezaket halidir.
 
İtaat: Kadın, eşinin meşru isteklerine itaat etmeli, sözlerini dinlemeli. Ancak haram işlemeye ve farzın terkine yönelik yersiz bir istek karşısında kimseye itaat gerekmez.

Ev idaresi: Ev idaresinde kadın lüks ve israftan kaçınmalı. Evdeki eşyaları temiz ve idareli kullanmalı. Ev masraflarında kadının savurganlığı iyi değildir. Tutumlu olması gerekir. Buna dikkat etmeyen aileler sıkıntıya düşerler.

İzin almak: Eşinden izinsiz ve lüzumsuz dışarılarda gezmekten kaçınmalıdır. Ancak ana-baba ve yakın akrabalar, lüzum ve ihtiyaç halinde izinsiz de olsa ziyaret edilebilir.

Süslenme: Kadın, evindeki süs ve giyimiyle erkeğine cazip görünebilmeli. Bu süslenme faydalı ve lüzumludur. Fakat kadın, sadece eşi için süslenmeli, dışarıya karşı değil!

Tenkitten çekinmek: Kadın, erkeğine karşı olur olmaz şeyler için tenkitte bulunmaktan ve ona emir verir gibi tavır almaktan sakınmalı. Hiç bir erkek, eşinin ona emir vermesinden hoşlanmaz.

Dedikodu: Bağırıp çağırmaktan, gevezelik etmekten, başkalarının dedikodusunu yapmaktan kadınlar titizlikle sakınmalı. Huzursuzlukların baş sebebi dildir, bunu unutmamalı.

Alaydan sakınmak: Kadın, şaka dahi olsa eşi ile alay etmemeli. Ona hakarette bulunmamalı. Hele bunu başkalarının yanında asla yapmamalı. Ayrıca ikide bir kendini ve sülalesini övmekten sakınmalı.

Şikayetci olmamak: Erkek eve döndüğü zaman kadın, bir takım sıkıntı ve şikayetleri öne sürerek huzur bozmaktan sakınmalı. Ailedeki kaynana kayınbaba ile de iyi geçinmelidir.

Engel çıkarmamak: Kadın, eşinin ilmi ve fikri çalışmalarına engel olmaktan sakınmalı. İlim ve fikir mesleğinde hizmet görenler, bunları evlilik h
ayatına feda edemezler.


-Semerkand dergisinden alıntıdır-

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Not: Bu aralar baya gerginim tedirginlik endişe ne ararsanız var..31 Mayıs Buse'nin kontrolü yaklaştı..
dokunmayın bana modundayım..kusura bakmayın benimle ilgili sorunlar yaşarsanız..dua edin bol bol..
Hayırlı cumalar.

13 yorum:

zeynep dedi ki...

Allah yardımcın olsun canım..
Evli bekar nişanlı arkadaş konum ne olursa olsun "sana nasıl davranılsın istiyorsan karşındakine de öyle davranmalısın"şahsi fikrim...

Hayırlı cumalar.
Yazını kontrol eder misin?

Ülkü dedi ki...

Amin Zeynep'cim sağolasın..doğru diyorsun birşeyleri yaparken dönüp kendimiz ne düşünürdük diye bakmıyoruz çok büyük hata..
Kontrol tamamdır sağol :)

dilek dedi ki...

bencede sana nasıl davranılıyorsa sende öyle davran mantığındayım...sevgide saygıda karşılıklı bence...

bu arada sıkma kendini...stres yapma..iyi düşün iyi olsun..inşallah güzel haberler verecektir doktorunuz.öptüm..

Nil dedi ki...

iyi haberlerle gel Ülkücüm
dualarımız sizinle

GüLüm'Se dedi ki...

Hayirli Cumalar :)
Allah yar ve yardimcin olsun, sabir ve huzur versin ablacimm :)
InsAllah güzel sonuçlar alirsiniz , bi terslik aksilik çikmaz :)
Dualarimiz seninle :*

Maya'nın Cicileri dedi ki...

dua edeceğim sizin için, Allah cümle ihtiyacı olanla birlikte sizin de yardımcınız olsun inşallah, ikinize de kocaman sevgiler :) hıh ne demeyi unuttum, saygılarımla efenim :)

neval dedi ki...

umarım umduğuna nail,korktuğundan emin olursun

ASLI dedi ki...

dualarim sizinle.Iyi seyler dü$ün iyi olsun her$ey.

İkiz Annesi dedi ki...

Canım güzel ve doğru bir yazı.
Tüm dualarım seninle olacak çok iyi geçer inşallah kontrolünüz.
Sevgiler canım.

Unknown dedi ki...

ülkücüm, kalp deliiği çocuklarda büyüdükçe düzelen bie şey.çok nadir düzelmediği oluyor..canını sıkma çünkü buseninkide büyük ihtimal büyüdükçe düzelecek..
lütfen üzülme..

gelibolu17 dedi ki...

Selamlar canım nasılsın? seni mimledim haberin olsun,sayfama beklerim :) sevgiler...

Ebru dedi ki...

Pişşttt naber hatun?

Ülkü dedi ki...

Hepinize teşekkür ederim canlar :)
Şükür bu durumada, daha iyi olacak biliyorum :)
Yanımızda siz varsınız dualarımızla daha güçlüyüz :)

Mayacım hıh sanada :)

Gelibolu ablam aklımda halledeceğim :)

Ebru'cum piştleştik haberleştik daha önce di mi :)

Yoğunluğumdan burada cevap veremesemde bazı arkadaşlarımla mailleştik sağolsunlar :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...