Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

4 Nisan 2011 Pazartesi

Kalpteki delik gelişme geriliği nedeni


Kuzum, kalbimi sana verebilsem keşke dr benim kalbimin minik ama çok sağlam olduğunu söylemişti bir an tereddüt etmeden verirdim işe yarasaydı keşke.
Buse'mizin kalbinde ilk ölçümde 9 mm lik (özel doktor) bir kaç hafta sonraki ölçümde 8 m lik (devlet hastanesi) delik olduğu saptandı, ölçüm farkı makineden mi yoksa küçüldüğünden mi bilmiyorum küçülmüş olduğundan diye düşünmeye devam ediyorum.
3-4 yaşına kadar 6 aylık dönemlerde kontrol edilecek hayati tehlikesi yok şükür,büyüme olursa anjiyo ile kapatılacak(artık ameliyat etmiyorlar) umarım gerek kalmaz 31 mayıs'taki kontrolümüzde kapanmış dediklerini duymak istiyorum.
Dualarınızı eksik etmeyin lütfen.

Konuyla ilgili bilgide ekliyorum, rabbim hepimizin yavrularına önce sağlık versin.
Amin.


Kalpteki delik gelişme geriliği nedeni

Genetik yatkınlık, akraba evliliği başta olmak üzere birçok faktör, bebeklerin kalp hastalığıyla doğmasına neden oluyor. Doğumsal kalp hastalıklarının önemli bir bölümünü, kalpteki delikler oluşturuyor. Bebeklerde kalpte delik varsa sık nefes alma, beslenirken çabuk yorulma, kilo alamama ve sık sık alt solunum yolu enfeksiyonu geçirme gibi sorunlar gözlenebiliyor. Doğumsal kalp hastalığı anne karnında saptanabiliyor. Doğumsal kalp hastalığı ülkemiz için en önemli sağlık sorunlarından birini oluşturuyor. Türkiye"deki araştırmalar her yıl 13 bin bebeğin kalp hastalığıyla doğduğunu gösteriyor. Doğumsal kalp hastalıklarının gelişiminde genetik yatkınlık önemli rol oynuyor.Acıbadem Hastanesi Bakırköy"de görev yapan Çocuk Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Aygün Dindar, "Kalbin 3 bin civarında doğumsal anomalisi bulunuyor. Bunlardan ancak birkaçında gebelik esnasında kullanılan ilaç ya da geçirilen enfeksiyonların etkisi bulunduğu biliniyor. Ancak genel kanı, doğumsal kalp hastalıklarının gelişimi için genetik bir eğilimin gerekliliğidir" diyor. Doğumsal kalp hastası çocuğu olan ailelerde, ikinci bir gebelikte yine böyle bir hastalığın olasılığı genel topluma göre 2 kat artıyor. Prof. Dr. Aygün Dindar, kendisinde doğumsal kalp hastalığı olan bireylerin, böyle çocuklara sahip olma olasılığının toplumdan daha yüksek olacağının altını çiziyor.

Kalpteki delikler

Doğumsal kalp hastalıklarının önemli bir bölümünü de kalpteki delikler oluşturuyor. Kalpte oluşan delikler, kalp yetersizliğine yol açarak, çocukların büyümesini olumsuz yönde etkilemesi açısından önem taşıyor. Kalpteki delikler sık geçirilen akciğer enfeksiyonlarına zemin oluşturduğu için, çocukların gelişimi açısından risk oluşturuyor. Doğumsal kalp deliklerinin değişik tipleri bulunuyor.Prof. Dr. Aygün Dindar, "Kalp delikleri ya kalbin üst iki odacığı olan kulakçıklar, ya da alt iki odacığı olan karıncıklar arasında olur. Bunlar tek başına veya birlikte olabildikleri gibi çeşitli damar darlık ve anomaliler ile beraber olabilirler” diye belirtiyor.

Tiplerine göre belirtileri

Kalp delikleri, eğer ilave bir akciğer atardamar darlığı yoksa kalbin sol tarafındaki temiz kanın sağ taraftaki kirli kana karışmasına neden oluyor. Prof. Dr. Aygün Dindar, bu karışım ne kadar fazla ise yani delik ne kadar büyük ise belirtilerin o kadar erken ortaya çıkacağını hatırlatarak şunları söylüyor: “Genellikle kulakçıklar arasındaki delikler büyükte olsa en erken ilk yaşın sonunda belirti verirken, karıncıklar arasındaki deliklerin özellikle geniş olanları erken süt çocukluğu döneminde belirti verir. Belirtiler sık nefes alma, beslenirken çabuk yorulma, kilo alamama ve sık sık alt solunum yolu enfeksiyonu geçirmedir. Küçük delikler ise genellikle belirti vermez. Doktor muayenesi sırasında tesadüfen “üfürüm” dediğimiz özel dinleme bulgularının duyulması ile fark edilirler.”

Anne karnında tanısı mümkün

Doğumsal kalp hastalıklarının anne karnında da tanısı mümkün. Bunun için öncelikle kadın doğum uzmanının böyle bir problemi fark ederek, ileri tetkik için anneyi bu konuda deneyimli bir çocuk kardiyoloji uzmanına yönlendirmesi gerekiyor.

Tedavisinde izlenen yol

Anne karnında kalp hastalığı tanısı konulması son derece önemli. Böylelikle bebek doğar doğmaz acil bir durum olduğunda hemen müdahale edilmesi mümkün oluyor. Prof. Dr. Aygün Dindar, doğumsal kalp hastalığında yapılması gereken müdahale ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Kalp deliklerinin cerrahi tedavisi, birlikte yaşamsal risk yaratıcı damar ya da kapak anomalileri ile beraberse hemen doğumu takiben gerekebilir. Tek başına kalp deliğinde acil cerrahi genellikle gerekmez. Özellikle karıncıklar arasındaki deliklerin bir kısmı kendiliğinden kapanabilir. Bu nedenle gerekirse tıbbi tedavi ile belirtileri kontrol altına alarak beklemek tercih edilir. Kalp deliklerinin kendiliğinden kapanma olasılığı vardır. Bu olasılık, karıncıklar arasındaki delikler için yüzde 50-70, kulakçıklar arasındaki delikler için yüzde 20-30 arasındadır. Çok küçük delikler eğer herhangi bir soruna yol açmıyorsa , ömür boyu girişim gerektirmeyebilir. Geniş delikler ise ilk iki yaşta ameliyatla kapatılır. Kulakçıklar arasındaki defektlerin bazı tiplerinin ameliyatsız yöntemlerle kapatılması olasıdır. Karıncıklar arasındaki bazı deliklerinde ameliyatsız kapatılabilmesi için yöntemler geliştirilmektedir. Cerrahi tedavi sonrası çocukların belirli aralıklarla takibi gereklidir. İlk bir yıldan sonra bu kontroller genellikle bir yada iki yıl aralarla olur.”

Prof. Dr. Aygün Dindar
Acıbadem Hastanesi Bakırköy
Çocuk Kardiyoloji Uzmanı

13 yorum:

dilek dedi ki...

Canım benim, inşallaahhhh, inşalllaaaahhhh dr kapanmış der. Allah'ın izniyle müjdeli haberleri alırsınız inşallah...

Ülkü dedi ki...

Sağol Dilek'cim amin inşaallah

Angel dedi ki...

Amin İnşallah..

Rabbim Kimseye Yaşatmasın Selametle..

İkiz Annesi dedi ki...

İnşallah hayatım kapandığını söyler doktorunuz.Bütün dualarım sizinle olacak Allah yardımcın olsun.

Nil dedi ki...

rabbim dermansız dert vermesin ve kuzunu da şefaatinden esirgemesin. iyileşecek annesi. kapandığını da duyacaksın elbette.

Ülkü dedi ki...

Allah razı olsun hepinizden arkadaşlar.

vєssєℓαм amin, sağolasın.

Aylin'cim sağolasın, kapandığını duymak istiyorum.

Mucizem sağoalsın ,amin, duyarım di mi ? inşaallah.

neval dedi ki...

geçmiş olsun,aslında sık rastlanıyor,çevremde kaç kişiden duydum.arkadaşımın kızında da vardı,büyüdü kocaman kız oldu,büyüdükçe kapanıyor inş.

ASLI dedi ki...

Dualarim sizinle...Allah yardimciniz olsun.

muko dedi ki...

kapanacak hiç şüphen olmasın buna inan öncelikle
27 yaşındaki kız kardeşimde de vardı doğduğunda hatırlıyorum onuda 6 aylık periyodik kontrollerle takip altına almıştı doktorlar sonra eğer geçmezse 7 yaşında ameliyat edecekelrini söylemişlerdi ozamnki tekneloji ile tabiki şidmi değişmiş ameliyat yok demişsin ya neyse sonra 6 yaşına geldiğinde tamamnen kapanmıştı delik falan kalamdı şidmi koskocamn sağlıklı bir genç hanım

busemizde de bişeycik kalmyacak inş

Adsız dedi ki...

ben inanıyorum iyi haberleri burdan okuyacağız. sen de inan. ama gerçekten inan ki gerçek olsun.. dualarım sizinle.. Allah'ım şifasını versin minik Buse'nin..

Asahhara dedi ki...

Kıyamam kuzuma . Rabbim acil şifalar versin canım benim.

Adsız dedi ki...

Canım ,sen Allah'a güven.Mutlaka kuzun için,senin için en doğru zamanda en güzel şifasını vericektir.Ben sorun olmayacağına inanıyorum,içini ferah tut.(ebru)

Ülkü dedi ki...

Amin arkadaşlar,çok sağolsun,Allah razı olsun,
inanıyorum bende kapanacağına rabbim büyüktür.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...